Rubriky
GALLERY

Jak správně používat jídelní příbor – tipy a triky pro každého


Říká se, že první dojem je ten nejdůležitější. A to platí i v případě, kdy se jedná o večeři s novými lidmi. Proto je důležité, aby každý věděl, jak správně používat jídelní příbor a neudělal trapas. V tomto článku vám přinášíme tipy a triky, jak se správně chovat u stolu.

Výběr jídelního příboru

První věcí, na kterou si musíte dát pozor, je správný výběr jídelního příboru. Pokud se jedná o formální událost, jako například svatba, měl by být příbor stříbrný. Pokud se jedná o neformální událost, můžete použít kovový příbor. Důležité je, aby příbor byl čistý a lesklý.

Správné držení příboru

Další důležitou věcí je správné držení příboru. Při držení vidličky by měl být palec na horní straně vidličky a ukazováček by měl být mírně přitisknut na stranu vidličky. Při držení nože by měl být palec na horní straně nože a ukazováček by měl být na straně nože.

Použití vidličky a nože

Použití vidličky a nože je základním pravidlem při jídle. Vidličku držte v levé ruce a nož v pravé. Pokud nemáte nože na stůl, můžete je položit na talíř mezi sousty. Při řezání jídla se nože drží v pravé ruce a vidlička v levé. Pokud užíváte nože a vidličky současně, držte vidličku v levé ruce a nože v pravé ruce.

Postup při jídle

Postup při jídle je velmi důležitý. Nejprve si vezměte vidličku do levé ruky a nože do pravé ruky. Poté si nakrájejte jídlo na menší kousky. Po nakrájení položte nůž vedle talíře a přesuňte vidličku do pravé ruky. Poté si vezměte nakrájené jídlo a vložte ho do úst. Pokud se jedná o dezert, použijte menší lžičku.

Závěr

Je důležité vědět, jak správně používat jídelní příbor, abyste se neocitli v trapné situaci. Výběr jídelního příboru, správné držení příboru, použití vidličky a nože a postup při jídle jsou základními pravidly, která by měl každý znát. Takže si dejte pozor, jak se chováte u stolu a užijte si večeři.

Přečtěte si více tipů a triků pro každého na našem webu.